Kdor hoče, ta zmore - Danci privarčevali 590 milijonov evrov

Katja 25. Avgust 2015
Printer-friendly version

Danci po petih letih nacionalne kampanje slavijo velik uspeh. Največja danska organizacija “Stop Spild Af Mad” (Stop odpadni hrani) je objavila, da so po petih letih usmerjene kampanje, povezovanja vseh ključnih akterjev ter velikega odziva medijev in posameznikov zmanjšali odpadno hrano v vrednosti 4,4 milijarde danskih kron, kar je enako 25 %.

Najbolj so se takšnemu rezultatu približali v Veliki Britaniji, kjer so med leti 2008-2013 zmanjšali količine zavržene hrane za 21 %. Te številke niso čez palec, marveč gre za izdelane in natančne metodologije merjenja, spremljanja, vrednotenja in ocenjevanja. 4,4 milijarde DKK je celih 590 milijonov evrov. V deželi s 5,7 milijonov prebivalcev.

Stop Spild Af Mad

(foto: Stop Splid Af Mad)

To so dosegli predvsem s sodelovanjem ključnih akterjev ter močno javno in medijsko kampanjo, katere najbolj znani obraz je Selina Jull. Ta je ob tem dejala: “To je fantastičen rezultat našega dela! Naše gibanje “Stop odpadni hrani” se bori proti odpadni hrani že sedem let. Z množičnimi akcijami, kot so izobraževanje potrošnikov, šolske kampanje, dogodki, kot je “Združeni zoper odpadno hrano” in v sodelovanju s celotno vrednostno verigo smo drastično zmanjšali količine odpadne hrane. Nismo še na cilju - smo pa na pravi poti.”

Danski gospodarski časnik “Dansk handelsblad” tako poroča, da je Danska dežela z največ pobudami za zmanjšanje odpadne hrane - vse (da, dobro ste prebrali), vse danske trgovske mreže imajo danes program za zmanjševanje odpadne hrane, preko 300 restavracij ponuja t.i. “doggy bags” in so članice REFOOD, danske oznake za boj zoper odpadno hrano. K temu lahko prištejemo bolnišnice, ponudnike hrane in festivale - celo danska premierka ima odpadno hrano na svoji politični agendi.

Po novici EU Fusions povzel Albin Keuc.  

Slika: 
stop splid af mad