Cilji projekta:
- Okrepiti nevladne organizacije za delovanje na področju zmanjševanja in preprečevanja nastajanja odpadne hrane na nacionalni ravni.
- Vzpostaviti mrežo in okrepiti sodelovanje deležnikov z oblikovanjem nacionalne platforme za Slovenijo brez odpadne ali zavržene hrane (Zero Food Waste Slovenia).
- Okrepiti komuniciranje in prenos znanj z oblikovanjem komunikacijskih pripomočkov in orodja za zmanjšanje in preprečevanje nastajanja odpadne hrane v gospodarstvu, javnih institucijah in gospodinjstvih.
- Izboljšati povezanost, odzivnost in učinkovitost deležnikov nastajanja odpadne hrane in javnosti za prihodnje preventivno delovanje ter mobilizirati javnost.
Z vzpostavitvijo nacionalne platforme za Slovenijo brez zavržene hrane bomo povezali do sedaj fragmentirane, nepovezane deležnike, ki se bodo zavezali k zadanemu cilju. Ta platforma bo predstavljala prvi primer celovitega povezovanja na tem področju, hkrati pa želimo v slovensko okolje vpeljati prakse in rešitve, ki so v drugih okoljih že prepoznane.
S tem mislimo na akcije osveščanja javnosti o problematiki odpadne hrane, informiranje in izobraževanje, s pomočjo portala, ki bo imel poleg izobraževalne funkcije še izrazito komunikacijsko. Portal bo poleg orodij za delovanje omogočil še izmenjavo informacij med deležniki z nekaterimi novimi storitvami v Sloveniji o:
- rabi in spodbujanju rabe okoljskih znakov v prehranskem sektorju,
- viških hrane in pridelkov pri individualnih uporabnikih,
- cenah živil pred iztekom roka uporabe,
- spodbujanju podaljševanja trajnosti živilom z vlaganjem, prekuhavanjem ali konzerviranjem živil,
- certificiranje restavracij,
- dobrodelnih prireditvah s pripravljeno hrano pred iztekom roka trajanja,
- potrebah po hrani za dobrodelne namene (po npr. ujmah, redno),
- potrebah po delavcih in prostovoljcih za obiranje pridelkov,
- boljšem načrtovanju nakupov in pripravo obrokov.
Inovacija bo tudi okoljski števec, saj si težko predstavljamo, kakšen okoljski odtis ima odpadna hrana, še manj pa naš osebni prispevek k njej (z možnostjo vnosa lastnih podatkov).
Ciljne skupine
Primarne ciljne skupine so:
- nevladne organizacije, ki delujejo na nacionalni in lokalni ravni,
- gospodinjstva,
- javne institucije (v prvi vrsti šole in vrtci) ter njihova združenja in
- mediji.
Sekundarne ciljne skupine so posamezni deležniki v prehranski verigi in njihova združenja:
- gospodarske družbe in njihove zbornice,
- občine in njihova združenja in
- dobrodelne organizacije.